miercuri, 14 noiembrie 2012

FERMA DE RAME

         LA CE TE ASTEPTI CAND INFIINTEZI O FERMA   DE RAME



Cand incepi o astfel de activitate trebuie sa-ti stablesti niste obiectve finale .Ia in calcul sperantele tale pentru aceste afacere si cocentreazate asupra unor elemente finale .
Acum in locul dumneavoastra vom face noi cateva presupuneri de elemente ce ar putea definii asteptarea  dumneavoastra :
-         doriti sa aveti un ingrasamant natural puternic pentru activitatile din gradina de flori din jurul casei ;
-         doriti sa accelerati cresterea legumelor din gradina dumneavostra ;
-         aveti un spatiu verde care este sarac in minerale si iarba ,gazonul ,nu creste corespunzator ;
-         vreti sa aveti o dezvoltare armonioasa si rapida la pomii fructiferi ,sa rodeasca mai multe fructe ;
-         vreti sa aveti propria ferma de rame pentru ca va place pescuitul si ca rama este o excelenta momeala .Nu trebuie sa mai cumparati rame de cate ori va duceti la pescuit ,si nici sa aveti surprize cu cele cumparate  ( mor repede ,sunt moi ,uneori aproape uscate );
-         doriti sa aveti o mica afacere in jurul casei ,care sa rezolve problema gunoiului menajer organic ,si sa va aduca satisfactii in gradina ;
     -   doriti sa va faceti o afacere prospera ,cu vanzare de rame si compost de rame pentru suplimentarea veniturilor familiare ;
-         vreti o afacere care sa aiba nevoie de putini  bani la infiintare ,sa se desfasoare in aer liber ,sau in spati existente pe care le aveti si nu au o alta intrebuintare ;
-         vreti sa creati o companie ,care sa ajute mediul inconjurator prin tehnologiile de transformare a gunoaielor menajere organice din mediile urban si rural in fertilizant natural .


Credeti ca am atins toate punctele care ar putea sa va prezinte asteptarile dumneavostra de la aceasta activitate ?
Noi credem ca nu .
Aveti timp dupa ce veti citi acesta lucrare sa va definitii, domenile, strategia si beneficiile afacerii .
Sa facem in continuare cateva calcule valorice care va vor atrage interesul in crearea unei ferme de rame .
Ca investitie ,daca doriti sa obtineti intr-un an o cantitate de 50 mc de compost,este necesar:
-         fabricarea unor paturi de rame de dimensiunile 2 x 4 x 0,5 m ,in total 9 bucati ,cu valoarea de 140 lei / buc .,in total 9  x 140 = 1.260 lei .
-         deseurile organice tocate le veti colecta din zona si necesita doar transport .Pentru obtinerea unei cantitati de 50 mc de compost va trebuie o cantitate de hrana de  125 mc .O valoare estimativa a hranei ( cu transport si manipularea ei )va fi aproape de 4.000 lei ;
-         cantitatea de rame necesara este de  50.000 - 150.000 de  buc. Greutatea ramelor este :  ~ 15  kg ,la un pret de 80 lei/kg ,deci de 15 x 80 = 1.200 lei ;
-         Valoarea consumului de apa este undeva la 400 lei ,valoare care cuprinde energia electrica si instalatia de udare ;
-         Uneltele ce le veti folosi sunt ,lopata ,furca ,grebla, si un ciur cu oghiuri la plasa de 5- 9 mm2, prin care veti trece compostul ca sa selectati ramele ;
-         Saci de plastic sau iuta , cu care veti ambala compostul , valoare estimata la 1.350 lei .
-         Valoarea compostului de rame ambalat la saci de 50 kg va fi determinata de valoarea unui kg de compost care este estimat intre   2,5 – 3 lei /kg ,poate fi mai mare in functie de analizele de laborator care vor indica concentratiile de substante ,va ajunge si la 15 lei / kg  , si de de numarul de kilograme  de compost ,adica  50 mc = 45.000 kg  - 50.000 kg .Putem sa facem un calcul si rezulta ca valoarea compostului nostru este de 45.000 kg x 2,5 lei /kg = 112.500 lei .
-         Daca scadem toate cheltuielile investitiei si activitatilor desfasurate de 8.210 lei ,din valoarea venitului de 112.500 lei ,vom obtine un profit de  112.500 lei – 8.210 lei =  104.290 lei .

          Nu am calculat si valoarea  ramelor,ce se pot vinde ,pentru ca daca la inceputul investitiei aveam la populare 150.000 bucati ,la finalul procesului de obtinere a compostului ele pot ajunge la un numar de 550.000 bucati .
Deci , ca sa reluam ciclul de productie avem nevoie de 150.000 bucati de rame asa ca diferenta de 400.000 rame se pot vinde ,sau ne dezvoltam afacerea si  le folosim in continuare .Dar si asa sunt multe si varianta optima este sa vindem o parte din ele .Sa admitem ca ne dublam productia si vom avea nevoie in circuitul productiv din anul urmator de 300.000 de bucati rame , in acest caz vom avea disponibile la vanzare 250.000 rame .
Din masuratorile facute de mine o rama are in jur de  1 g poate daca este mai mare 2 g .
Noi vom  face in continuare calculele tinand cont ca o rama are 1 g .
In aceasta situatie valoarea ramelor va fi de :
250.000 rame x 1 g / rama  = 250.000 g.
Un kg de rame contine cam 5.000 - 7.000  bucati si costa 80 - 110  lei / kg  ,asadar  vom avea la vanzare 50 kg de rame x 80 lei /kg = 4.000 lei  venit si profit net in acelasai timp .

Valorile de pret  exprimate in aceste calcule sunt orientative si au o eroare de max.10 %. 

Pentru achizitionarea  DVD - ului  "  GHIDUL CRESCATORULUI DE RAME "  tebuie sa faceti o comanda la e-mail  : tudorc53@gmail.com .
Plata coletului se va face ramburs si va cuprinde valoarea de 45 lei/buc. + taxele postale .

Nu ezitati ,este o afacere in plina dezvoltare ,iar cei ce vor incepe acum aceasta activitate ,vor acumula experienta si in viitorul apropiat , au mai mult de castigat .
Nu trebuie sa investiti multi bani la inceput .Este bine sa invatati din GHID elementele de baza care conduc la o dezvoltare rapida a ramelor ,deci implicit a cantitatii de compost ,sa va obisnuiti cu problemele legate de aprovizionarea cu hrana pentru rame ,care este cea mai importanta ,sa controlati procesul tehnologic de obtinere a compostului  pe un lot de 1000 de rame ,intr-o mica Fabrica de rame ,apoi sa va aventurati in afacere. 


7 comentarii:

  1. Cine cumpără râme cu 80 lei/kg? Daţi-mi şi mie un beneficiar. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreau rime rosu de California.

      Ștergere
    2. Nu vand rame . Ca informatie , rama rosie de balegar, ce se faseste la noi , este rama de California .

      Ștergere
    3. Cumpăr 10 KG rîme cu 60 roni

      Ștergere
  2. Bai Vere ce calcule faci tu aici?
    Daca o rama cantareste 1 gram, 1000/kg.
    Tu ai spus ca la kg. intra 5000-7000 buc.
    Asa ca te rog refa matematica de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este prea tarziu sa raspund , dar , tebuie sa stiti ca ramele au nevoie de o perioada de crestere , la fel ca orice animal sau planta , de aceea se aproximeaza numarul de rame la 1 kg . Nu cred ca este posibil sa cantaresti fiecare rama in parte , sa le selectezi pe cele de 1 gr. si sa faci socoteli . Ma credeti ? Le pui la gramada , nu conteaza dimensiunea si greutatea fiecareia .

      Ștergere
  3. Bai Vere ce calcule faci tu aici?
    Daca o rama cantareste 1 gram, 1000/kg.
    Tu ai spus ca la kg. intra 5000-7000 buc.
    Asa ca te rog refa matematica de la inceput.

    RăspundețiȘtergere